RESEPI PILIHAN 1
Wednesday, February 27, 2008
Masa tengah makan malam dengan kakak aku tadi sembang punya sembang terkeluar cerita ttg nasi ayam...Nasi ayam ni ada banyak jenis nasi ayam...yang selalu kita jumpa kat kedai kedai atau kat pasar malam tu nasi ayam biasa atau kita boleh katakan nasi ayam citarasa org melayu...tapi sebenar asal usul nasi ayam ialah dari bangsa cina....Dan yang paling sedap ialah nasi ayam hainan/hakka....kalau nk tau stail makan dia mcm mana...korang pegi la kat CHICKEN RICE SHOP...kat ctu ada nasi ayam hainan/hakka style...So kat siniLia nak kongsi la ngankorang resepi NASI AYAM HAINAN.
NASI AYAM HAINAN
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Sos tiram
Kicap pekat
Garam secukup rasa
minyak bijan
1 batang timun dihiris
2 biji tomato dihiris
daun salad
BAHAN-BAHAN(a)(Digiling)
2 inci halia
1/2 labu bawang putih
CARA-CARA
1.Gaulkan bahan(a) bersama ayam,sos tiram,kicap pekat dan garam. Perap selama 4 jam. Kemudian campurkan segelas air dan rebuskan ayam sampai masak. Angkat ayam yg dah masak dan dibasuh supaya halia tidak melekat pd ayam. Kemudian ayam digoreng.
2. Air lebihan dr rebusan ayam ditapiskan dan dijadikan kicap ayam.3.Potong ayam dan hidanglah dgn hirisan timun, tomato salad dan kicap ayam tadi dicurahkan ke atas ayam.
MEMBUAT NASI NYA
BAHAN-BAHAN
3 cawan beras direndam sampai putih
1 ulas bawang putih dihirs
2 cm halia dihiris
Air rebusan ayam
3 sudu besar mentega utk menumis
CARA CARA:
1. Panaskan mentega, tumis bawang putih dan halia sehingga kuning. Masukkan beras, tumis beras sampai nampak kekuningan. Masukkan air rebusan ayam (anggaran air lenih kurang 1/2 inci dr paras beras) Masukkan garam secukup rasa dan biarkan ia masak.
SAMBAL
BAHAN-BAHAN
5 biji cili besar merah
5-10 biji cili padi
Sos tomato
Limau nipis
Sedikit air, garam, gula dan bahan perasa.
CARA MEMBUAT SAMBAL
Blend kesemua bhn dan jadilah sambal cili . Hidangkan nasi ayam bersama sup, ayam dan sambal cili.
SELAMAT MENCUBA
0 apa kata mereka: to “RESEPI PILIHAN 1
”
Post a Comment